Petikan Akhbar

Jabatan Tenaga Manusia (JTM), dahulunya dikenali sebagai Jabatan Tenaga Rakyat (JTR) telah ditubuhkan pada tahun 1967. Pertukaran nama berkenaan adalah disebabkan oleh fungsinya yang difokuskan kepada aktiviti program latihan kemahiran sahaja. Pertukaran nama ini berlaku pada awal tahun 2000. Diawal penubuhan JTR, ia berfungsi sebagai pusat melatih tenaga mahir untuk pasaran industri tempatan, mengumpul maklumat buruh, dan menempatkan pencari-pencari pekerjaan disektor swasta. Pada ketika ini JTM telah dan akan melahirkan tenaga mahir negara dari peringkat sijil latihan hinggalah Diploma Lanjutan dalam pelbagai bidang kursus kemahiran. Oleh kerana dengan perubahan teknologi yang begitu pesat dan keperluan tenaga kerja mahir yang mendesak, maka JTM telah menubuhkan beberapa institusi latihan diseluruh negara.
  1. Berikut adalah Laporan Media yang mengandungi isu-isu yang berkaitan dengan Kementerian Sumber Manusia (Jabatan/Agensi) bagi bulan Ogos 2023.

  2. Berikut adalah Laporan Media yang mengandungi isu-isu yang berkaitan dengan Kementerian Sumber Manusia (Jabatan/Agensi) bagi bulan September 2023.

  3. Press : The EDGE Malaysia  |  Date : 24 October 2022


     

    TVET as a catalyst for economic growth

Image
Kemaskini Terakhir: Jumaat 12 Jun 2024.

© 2024 ADTEC Jerantut. Designed By BPSM AJ